Un epistolari imprescindible que aporta informació essencial de la cultura i la política de la Catalunya de la primera meitat del segle XX.
Joan Estelrich i Josep Pla van ser companys de generació i van tenir molt de tracte. El centenar de cartes que aplega aquest volum cobreixen un període de trenta anys, de 1920 a 1950, i il·lustren amb vivor les respectives trajectòries, que van tenir un espai permanent d'intersecció al voltant de la persona de Francesc Cambó, líder del catalanisme conservador i mecenes. Estelrich n'era secretari i en liderava les empreses culturals, i va desplegar una intensa activitat tant a Catalunya com a l'estranger. Per als seus propòsits —i els de Cambó—, Pla es va convertir ben aviat en un col·laborador indispensable, també a escala catalana i a escala internacional.
Sílvia Coll-Vinent ha editat, prologat i anotat curosament les cartes per guiar el lector tot al llarg de la correspondència, que comença amb una fase de més intimitat durant la Dictadura de Primo de Rivera, es refreda una mica en els anys de la República, sofreix un parèntesi que abraça la Guerra Civil i la primera postguerra i es reprèn des del distanciament a partir del 1947. Per completar aquest corpus documental apassionant i il·luminador, es recullen en apèndix textos inèdits i articles esparsos que donen testimoni de la relació entre dos autèntics homenots del segle XX.
Un epistolari imprescindible que aporta informació essencial de la cultura i la política de la Catalunya de la primera meitat del segle XX.