L'autor recorre en aquest llibre diversos casos concrets vinculats a la memòria col·lectiva mundial, europea, espanyola i catalana que s'incrusten en el nostre present amb dolor i amb polèmica, amb el regust agredolç de les ombres i els noms esborrats.
ota memòria és una elaboració subtil, molt fràgil i complexa, que combina record i oblit, en la qual impacten els traumes que vivim i també la mentida, la desfiguració i la propaganda. Som memòria o no som res. L’autor recorre en aquest llibre diversos casos concrets vinculats a la memòria col·lectiva mundial, europea, espanyola i catalana que s’incrusten en el nostre present amb dolor i amb polèmica, amb el regust agredolç de les ombres i els noms esborrats. I ho fa combinant exemples de la política, de la literatura, del cinema, de l’art i de la vida quotidiana en escenaris tan diversos com Buenos Aires, Berlín, Nova York, París, Mauthausen, Varsòvia, les trinxeres de la batalla de l’Ebre, Madrid o Barcelona.
Amb l’estil característic de Francesc-Marc Álvaro, contundent i expressiu, Entre la mentida i l’oblit és un llibre agosarat que convida a pensar en la matèria primera de la nostra identitat personal i col·lectiva, allò que queda dins les nostres ments i els nostres cors un cop el sedàs del temps ha fet la seva feina.